Liten i blommor

De är ju så söta de här små plaggen. Och man sitter med dem i sina händer och förundras över att det skall få plats en liten människa i dem. Tyget till den här bodyn är faktiskt en favorit. Det är en finribbad bomullskvalitet som skall ha ett litet inslag utav lycrafibrer. Jag har tidigare sytt en tunika i tyget och utav de smårester som blev så fick det bli en liten body i stl 56. Helt utan någon plan. Så vem den skall sitta på, ja det har jag ingen aning om. Sedan CoverPron inhandlades så är det ju inte någon större match att sy bodys längre. Kantbandningen går snabbt och oftast relativt smärtfritt också. Ibland får man lägga lite extra energi på att få till de ti svängarna, men allt som oftast blir det bra på ett försök. Men inte alltid och jag vill minnas att detta var ett sådant som krävde lite mer tålamod. Och jag har nu bestämt mig att detta får vara sista bodyn i mitt gamla mönster. Jag skall rita om mönstret lite, framför allt i halsringningen. Jag har ju ingen liten att prova på, men upplever att halsringningen är lite vid i jämförelse med de man ser ute i butik. Vill ju inte att det skall bli för naket upptill. Så linjen skall rätas ut lite från axelns högsta punkt är det tänkt. Men vi får se hur lång tid det tar innan jag får ändan ur ;-). Somliga saker har ju en lite längre startsträcka helt enkelt.


Tyg: inköpt från Jonic Textil (Polarn & Pyret har haft en kollektion i detta tyg), röd muddväv från Stoff & Stil.

Ytterligare en kjol till mamman

En molnigare variant utav kjolen som visades upp i föregående inlägg. Det här är alltså egentligen förlagan och när den väl var färdig fick jag sedan göra om mönstret en del, bland annat ta in mönstret i ovankant. Här gjorde jag dessutom mudden lite formad framtill, vilket inte blev bra alls eftersom jag inte tänkte mig för och inte tog bort någonting från "framstyckena" på själva kjoldelarna. Så jag fick helt enkelt "klippa bort" lite med overlockens hjälp. Dessutom drog mudden ihop kjolen så det blev lite osnyggt bubbligt runt om. Med andra ord blev det en mindre lyckad start på mitt kjolprojekt. Men skam den som ger sig, för redan kjol nr två (den prickiga i föregående inlägg) blev betydligt bättre. Kanske kan fila lite till på mönstret. Sömnaden var annars enkel och smärtfri och kjolen kommer ändå användas på hemmaplan och det är ganska troligt att jag kommer kunna fylla ut kjolen lite bättre framöver och att den då får bättre passform.


Tyg: JNYdesigns molntyg på brun botten, mudd också JNYdesign. Försök ett på klockad kjol som inte blev hundraprocentig. Storlek 44/L.

En klockig kjol till mamman i familjen


Jag fortsätter alltså lite på temat sömnad till mig själv. Jag fick en liten bonus medskickad från JNYdesign vid någon beställning i våras. De stora prickarna på nougat botten i jersey med lycra. Visste inte riktigt vad jag skulle göra med dem även om det poppat upp några idéer under tidens gång. Men till slut blev det alltså en kjol till mig själv. En lätt klockad variant som jag ritat upp själv, men det krävdes lite pyssel för att få till det bra. Det här är inte den första modellen, men den bästa. Förlagan skall ni få se lite senare. Jag valde en linning upptill med resår i. Och så lite kontrastsömmar i turkost med hjälp utav CoverProns aviga trippelsöm. Sedan velade jag ikring hur jag skulle avsluta kjolen, men testade att bandkanta med turkos tunn interlock (tror den kommer från Hilco). Jag är nöjd med resultatet och det blir en aldeles utmärkt vardagskjol. Som synes glömde jag sy dit min namnlapp i linningens söm, så det fick bli en utav de gamla lapparna med turkos text. Funkar det också ;-)

Arbetsgång: simpel tillklippning utav fem exakt lika mönsterdelar och så linningen då som är en 10 cm bred och 75 cm lång remsa. Ihopsömnad på overlocken utav de fem kjolvåderna. Därefter stickades sömmarna ned med den turkosa kontrastsömmen på CoverPron. Klippte ett litet jack bredvid sömmen mitt bak, bandkantade, med start och stopp där, runtom hela nederdelen av kjolen. Sydde ihop linning samt resår och sydde sedan på linningen på kjoldelarna och stickade sedan ned sömmen med förstärkt raksöm på vanliga maskinen. Dit med namnlapp och lite extra fixering utav resåren i linningen och så syddes kantbandet ihop nedtill. Klart!


Tyg: JNYdesigns stora prickar på nougat botten, turkos Hilco interlock till kantband och så lite kontrastömmar med turkos tråd på CoverPron. Storlek ca L.


En liten closeup på en utav sömmarna.